Molenbeek, Moabit, ale také Lombardie. V okolí Milána se šíří džihádistické buňky

Michaela Kratochvílová

O Itálii se zatím v souvislosti s teroristickými bojůvkami islamistických radikálů příliš nemluvilo, důvody by k tomu ale jednoznačně byly. Zastřelený Tunisan Anis Amri, podezřelý z berlínského pondělního útoku, neutíkal nejspíš do regionu Lombardie náhodou. 

Po pařížských a bruselských atentátech se do povědomí veřejnosti dostaly čtvrti Molenbeek a Schaerbeek v Bruselu, po berlínském atentátu si zase každý zapamatoval městskou část Moabit. Problémy jsou ale také v okolí Milána.

Městečko Sesto San Giovanni, které se stalo poslední zastávkou na cestě Anise Amriho podezřelého ze spáchání útoku na vánoční trh v Berlíně, je totiž v Itálii považované za jednu z bašt radikálů, jak uvádí německý deník Die Welt. A podobných míst se v regionu Lombardie najde celá řada.

V Lombardii žije čtvrtina všech muslimů, kteří se nacházejí v Itálii. Část z nich se do okolí Milána stáhla před lety v první vlně, když přišli za prací ze severu Afriky či Balkánu, podobně jako do Německa turečtí gastarbeiteři.

V okolí Milána je na osmdesát muslimských společností a stovky mešit, z nichž některé nejsou více než modlitebny ukryté ve sklepích či garážích. Právě ty se ukazují být problematické, nelze je tak snadno monitorovat jako tradiční velké mešity. V nich se pak někteří v Itálii žijící muslimové začali v poslední době radikalizovat.

sinfin.digital