Mračna nad Blízkým východem. Hizballáh si znovu troufá na Izrael, už se prý naučil i útočit

Napětí na izraelsko-libanonské hranici houstne každým dnem. Na jedné straně stojí arabskými státy obklopený Izrael, na straně druhé, severní, na něj dotírá libanonský Hizballáh, teroristická organizace s historickými i současnými vazbami na šíitský Írán. Obě strany posilují svou vojenskou přítomnost okolo společné hranice, ale případný konflikt by nejspíš pro obě znamenal Pyrrhovo vítězství. O situaci informuje Newsweek.

Napětí houstne především u severních hranic židovského státu. Před několika málo měsíci tam Izraelci uspořádali sérii vojenských cvičení. Využili i fiktivní libanonské vesnice, aby se vojáci naučili lépe bojovat v domácím prostředí nepřítele. Šíitská islamistická skupina Hizballáh, jejíž hlavní cíl je zničení Izraele, odpověděla přesunem vojáků i vojenského materiálu na jižní hranici a její vůdce teď pohrozil Izraeli „invazí“, píše Newsweek.

Hizballáh nyní bojuje v Sýrii po boku vojáků tamního prezidenta Bašára Asada, ale i v Iráku. A někteří komentátoři usuzují, že otevření další fronty už si jeho bojovníci nemohou dovolit. „Pokud se Izrael nyní rozhodne pro válku a totální nasazení, Hizballáh nemá nejmenší šanci,“ říká Hilal Chašán, profesor politických věd bejrútské univerzity.

Spolu i proti sobě. 7 nejděsivějších teroristických skupin světa

sinfin.digital