Mrazivé poselství špičkám USA: Válka s KLDR bude zničující, Amerika bude přečíslena a hrozí fiasko

lup

Zatímco Donald Trump v Bílém domě piloval poselství, se kterým zamíří na významná jednání se státníky v Asii, doputoval k některým kongresmanům dopis z armádních kruhů popisující scénář, ze kterého mrazí. Řeč je o KLDR. Trump odletěl na svoji asijskou cestu a tamní politiky právě v těchto dnech láme k odhodlanému tlaku na Kim Čong-una. Demokratičtí kongresmani si mezitím čtou o možné válce, která by pro Američany znamenala minimálně v úvodní fázi fiasko a stovky tisíc obětí.

Pro Donalda Trumpa je to studená sprcha. Nejmocnější muž planety už týdny soustavně a za vydatné „spolupráce“ severokorejské protistrany stupňuje napětí. Na absurdní výhrůžky KLDR odpovídá podobně vyhroceným a nezodpovědným tónem. Pokud ale pohár trpělivosti skutečně přeteče a dojde na otevřený konflikt mezi Severní Koreou a USA, může to mít pro Američany fatální následky. Fakt, že jsou nejmocnější armádou světa, na tom nic nezmění.

Nejhorší možný scénář popsal v dopise některým kongresmanům generálporučík Jan-Marc Jouas, bývalý velitel amerických sil v Jižní Koreji. „28 500 amerických vojáků v Jižní Koreji bude těžce přečísleno severokorejskými silami. Stejně jsou na tom jihokorejské jednotky, které by vedly valnou část bojů. (...) Nebudeme schopni přesunout naše síly ještě před tím, než konflikt propukne,“ stojí v psaní, ze kterého cituje server Newsweek.

Severní Korea podle odhadů disponuje milionem a čtvrt vojáků připravených tvrdým výcvikem na nelítostný boj.

Jak Newsweek připomíná, Jouas byl v letech 2012-2014 přímo u zdroje, v nejužší skupině lidí pracujících na plánu případné odvety pro případ, že by totalitní Korea skutečně udeřila. Své poznatky teď adresoval členům Kongresu za Demokratickou stranu – válečným veteránům, kteří dříve vyjádřili znepokojení Trumpovou rétorikou vůči KLDR.

sinfin.digital