Mrtvých po tsunami v Indonésii je téměř 400. Záchranáři pátrají po dalších obětech

ČTK

lup

Počet obětí víkendové vlny tsunami v Indonésii vzrostl na 373, informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indonéskou agenturu pro přírodní katastrofy. Dosud se uvádělo 281 mrtvých. Přes 1400 lidí bylo při neštěstí zraněno a více než stovka osob se stále pohřešuje, uvedla AP.

Tsunami udeřila v sobotu večer místního času na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, který leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Příčinou byl podle indonéské geofyzikální agentury zřejmě výbuch sopky Anak Krakatoa, po němž následoval podmořský sesuv půdy. Sopka vybuchla 24 minut před úderem tsunami. Slovo Anak v jejím názvu znamená dítě a odkazuje na to, že jde o sopku, jež se začala formovat před 90 lety na místě původního vulkánu Krakatoa. Jeho mohutná erupce v roce 1883 vyvolala vlny tsunami, o život tehdy přišlo na 36.000 lidí.

Mluvčí Sutopo Purwo Nugroho již dříve připustil, že obětí může být víc, protože z některých postižených míst zatím nepřišly informace. "Tsunami mohla nejhůř postihnout obyvatele ostrůvků v Sundském průlivu," řekl.

sinfin.digital