Muellerovo vyšetřování skončilo, náznaky svědčí o Trumpově výhře. Co víme o zprávě?

Adam Kotrbatý

Po téměř dvou letech ukončil tým zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera vyšetřování údajných ruských zásahů do prezidentských voleb. Podle prvních náznaků to vypadá, že závěrečná zpráva bude vítězstvím pro prezidenta Donalda Trumpa. Klíčové však budou detaily, které zatím veřejnost nezná. Ministr spravedlnosti William Barr by chtěl s výsledky vyšetřování seznámit Kongres během víkendu. Co zatím víme a co se z toho dá vyčíst?

Co jsme se dozvěděli?

Zatím nic konkrétního. Zásadní jsou dvě věci. Ministerstvo spravedlnosti zmínilo, že Muellerův tým nedoporučil v souvislosti s ruskou aférou žádná další obvinění. Nevíme ale nic o detailech a závěrech, k nimž Mueller a jeho lidé došli. Tyto informace zjistíme až ze zprávy, kterou nyní může číst jen úzký okruh lidí na ministerstvu spravedlnosti.

Přesto jsme dostali ještě jeden vzkaz. Mueller nemusel čelit žádnému tlaku státní moci, měl volné pole působnosti a vyšetřování probíhalo přesně tak, jak si přál. V tomto kontextu je zajímavé, že Mueller nechtěl vyslechnout prezidenta, o čemž se v minulosti spekulovalo. Zkusme nyní tyto dvě informace rozebrat.

Co znamená, že Mueller nechystá žádná další obvinění?

Důležitá a velice dobrá zpráva pro Bílý dům. Jestli někdo mohl mít při sledování pátečních zpráv opravdu upřímnou radost, jsou to Jared Kushner a Donald Trump junior. Nad prezidentovým zeťem i jeho synem se vznášela hrozba potíží se zákonem. Oba se účastnili nechvalně známé schůzky s Natalií Veselnickou, ruskou právničkou údajně napojenou na Kreml,  v Trump Tower. Nyní tedy vše nasvědčuje tomu, že Mueller v setkání neshledal protiprávní jednání, případně na takový závěr neměl dostatek důkazů.

Trump překresluje hranice Blízkého východu. Zničená Gaza se má proměnit v ráj byznysu

sinfin.digital