Na Galapágách zakázali ohňostroje. Rušily ohrožená zvířata

ČTK

hum

Ostrovy Galápagy jsou rezervací s mnoha živočichy, kteří jinde nežijí. Jenže novoroční ohňostroje některým zvířatům způsobovaly srdeční potížě. Ekvádorská vláda, která Galapágy spravuje, proto vyhlásila na Galapágách zákaz hlasitých ohňostrojů.

Ekvádorská vláda zakázala několik dní před novoročními oslavami ohňostroje na souostroví Galapágy, aby tak uchránila tamní živočichy před následky hlasitých výbuchů. Zákaz se týká dovozu, prodeje a distribuce jakékoli pyrotechniky, která způsobuje hluk. Naopak neplatí pro tichou pyrotechniku.

Galapážské souostroví je izolovanou přírodní rezervací v Tichém oceánu vzdálenou asi tisíc kilometrů od ekvádorských břehů. Tvoří je 18 sopečných ostrovů, na nichž žijí endemické druhy, tedy zvláštní druhy zvířat, která se vyskytují pouze tam. Kromě mohutných suchozemských želv mezi ně patří i galapážští mořští leguálni či pěnkavy specializované podle různých druhů obživy včetně využívání krve jiných zvířat.

Galapágy proslavil přírodovědece Charels Darwin, který je navštívil v první polovině 19. století a tato návštěva a pozorování tamních živočichů výrazně přispěla k formulaci jeho evoluční teorii.

sinfin.digital