Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Na Havaj se žene nejničivější hurikán za dvacet let, úřady chystají masivní evakuaci obyvatel

Na Havaj se žene nejničivější hurikán za dvacet let, úřady chystají masivní evakuaci obyvatel
 

Ničivý hurikán Lane, který se v průběhu dneška přiblíží k Havajským ostrovům, přiměl úřady přichystat se na masivní evakuace obyvatel. Zavřené zůstanou až do konce týdne školy a část úřadů, na jednotlivých ostrovech se postupně otevírají nouzová ubytovací centra. Vzdušná masa podle meteorologů sice mírně slábne, avšak stále bude patrně nejsilnějím hurikánem, který Havaj zasáhne za více než dvě desetiletí.

Lane během středy zeslábl na čtvrtou z pěti kategorií a doprovázel jej vítr o rychlosti 250 kilometrů v hodině. Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) by se k ostrovu Havaj, známému také jako Velký ostrov, měl přiblížit dnes odpoledne místního času (v pátek nad ránem SELČ) a do té doby zřejmě zeslábne na hurikán třetí kategorie.

I tak však může podle meteorologů způsobit lokální záplavy či vysoké vlny ohrožující lidi na pobřeží. Úřady proto v řadě škol či dalších veřejných institucí připravují nouzové ubytovny, do nichž by již v průběhu dneška mohli zamířit obyvatelé potenciálně ohrožených oblastí, zejména na ostrovech Havaj, Maui, Molokai a Lanai. Obyvatelé ostrova Oahu, na němž leží metropole Honolulu, mají vyhlášenu pohotovost, přímo však podle současného modelu postupu ničivé masy ohroženi nejsou.

V nouzových ubytovnách není podle havajského úřadu pro výjimečné situace dostatek místa pro všechny, proto byli obyvatelé mimo oblasti očekávaných povodní vyzváni, aby od čtvrtka zůstali doma. Řada lidí se již v minulých dnech v očekávání výjimečné situace předzásobila potravinami a vodou.

Americké námořnnictvo již začalo přemisťovat své lodě a ponorky z přístavu Pearl Harbor, odkud míří do bezpečné vzdálenosti.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1