Na karavanu migrantů se u hranic USA chystá i domobrana aktivistů. Panují obavy z vyhroceného konfliktu

ČTK

lup

Na příchod karavany migrantů, která se snaží Mexikem projít do Spojených států, se na americkém pomezí nepřipravuje jen pohraniční stráž a armáda, ale také ozbrojení protiimigrační aktivisté. V Texasu již podle agentury AP začala pohraniční stráž informovat majitele příhraničních pozemků, že do oblasti se chystají na vlastní pěst ozbrojení civilisté s cílem chránit hranici. Přítomnost milicionářských spolků u hranic mnozí vnímají negativně, neboť to podle nich jen povede k vyhrocení situace. Obávají se ostrých sporů.

AP zveřejnila výpověď trojice aktivistů, kteří se podle svých slov na hranice chystají, aby vypomohli pohraniční stráži a vojákům. Pentagon tento týden ohlásil, že kvůli migrantům na jižní hranici rozmístí 5200 vojáků. Ostrahu hranice s Mexikem přitom v minulosti již posílilo asi 2000 příslušníků národní gardy.

Mnohé americké protiimigrační spolky na internetu bijí na poplach, že příchod migrantů znamená válku a že je třeba hranice chránit. Prezident Donald Trump v pondělí na twitteru napsal, že součástí karavany jsou i příslušníci gangů. Pochod migrantů do USA pak označil za invazi, na kterou se USA a vojáci připravují.

Úspěch amerických rasistů se odkládá. Těžké časy jim po volbách pomohou překlenout jednotlivci

sinfin.digital