Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Na nádraží v Barceloně havaroval vlak. Na čtyřicet lidí je zraněných

Na nádraží v Barceloně havaroval vlak. Na čtyřicet lidí je zraněných

Přibližně 40 zraněných si dnes vyžádala nehoda příměstského vlaku na nádraží ve španělské Barceloně. Jeden člověk byl zraněn vážně, dalších 18 včetně strojvůdce méně vážně a zranění 20 cestujících jsou lehká. Oznámili to na twitteru barcelonští záchranáři v aktualizované bilanci obětí poté, co předtím uváděli kolem 50 zraněných. Nehoda si nevyžádala oběti na životech.

Vlak patrně po příjezdu z barcelonského předměstí San Vicente Calders poblíž Tarragony nedobrzdil a po 07:00 SELČ na Francouzském nádraží v centru katalánské metropole narazil do zarážedla, které slouží k nouzovému zastavení soupravy. Přesné příčiny nehody ale zatím nejsou známy.

Podle místních médií se neštěstí stalo v den, na kdy byla svolána regionální železniční stávka.

Ministr katalánské vlády pro místní rozvoj Josep Rull podle barcelonského listu El Periódico řekl, že hovořil se strojvůdcem, který je v šoku. Rychlost vlaku prý naštěstí nebyla vysoká. "Vlak brzdil. Pokud by tomu tak nebylo, hovořili bychom o mnohem vážnější nehodě," řekl Rull.

Dohromady 18 lidí bylo převezeno do nemocnic a mnoho jich bylo ošetřeno přímo na nástupišti. Někteří podle agentury DPA plakali a byli v šoku. Na místě zasahovalo několik jednotek zdravotní pohotovosti.

Železnice barcelonským občanům doporučila, aby se Francouzskému nádraží vyhnuli. Podle svědků nehoda přerušila provoz vlaků a některá nástupiště byla obehnána policejními páskami.

Přední část vlaku je silně poničena a menšímu poškození neunikly ani další vagony.

Jeden ze svědků nehody barcelonskému listu El Periódico řekl, že následky nehody zhoršila skutečnost, že mnoho lidí ve vlaku při příjezdu na nádraží už stálo. "Popadali jsme," řekl svědek, který byl mezi pasažéry.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1