Na Trumpa vyběhla v Paříži polonahá aktivistka, pak si do něj rýpla Merkelová. Macron vyzval k jednotě

ČTK

luš

V Paříži u Vítězného oblouku se za účasti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a zhruba sedmi desítek zahraničních prezidentů a premiérů včetně českého ministerského předsedy Andreje Babiše konala vzpomínková ceremonie u příležitosti stého výročí konce první světové války. V té celkem padlo na deset milionů vojáků a zahynulo okolo osmi milionů civilistů. Na pietu odpoledne navázalo Pařížské mírové fórum, kde státníci spolu s dalšími delegáty jednali o mírových aktivitách ve světě. O poprask se na oslavách postaraly tři členky hnutí Femen. Navzdory přísným bezpečnostním opatřením se jim povedlo dostat do blízkosti kolony amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

Macrona u Vítězného oblouku, který dal postavit Napoleon Bonaparte po vítězství v bitvě u Slavkova, přivítal francouzský premiér Édouard Philippe a francouzští vojenští činitelé. Prezident následně vzdal hold praporům a ceremonie pokračovala přehlídkou jednotek a sérií vojenských poct včetně čtení jmen vojáků, kteří v uplynulém roce padli za Francii. Minutu ticha pak ukončila francouzská hymna Marseillaisa v podání francouzského armádního hudebního tělesa.

Po Marseillaise vystoupil americký violoncellista Yo-Yo Ma s pátou suitou pro sólové violoncello v c moll od německého skladatele Johanna Sebastiana Bacha.

Následně osm francouzských středoškolských studentů přečetlo zápisky, které ke dni příměří napsali vojáci hlavních bojujících stran, mladá Francouzka a čínský dělník sloužící v Normandii.

„Ještě včera jsem si myslel, že válka byla jen noční můrou. Dnes jsem si uvědomil, že jsem se mýlil. Boj pokračuje, shoříme na prach,“ zapsal si 8. listopadu 1918 francouzský voják Alfred Roumiguières. „Jsem přesvědčen, že válka skončila. Zbraně utichly,“ poznamenal si 11. listopadu.

„Válka skončila a za hodinu odcházíme. Už se sem nemusíme vracet... Až odejdu, bude to navždy. Je to neuvěřitelný okamžik,“ přečetli studenti úryvek z knihy Cesta zpět od Ericha Marii Remarquea, který proslul protiválečnými romány. Cesta zpět volně navazuje na jeho slavné dílo Na západní frontě klid.

„Šílím štěstím. Nemohu psát, pláču radostí,“ napsala v dopise Pařížanka Denise Brüllerová svému snoubenci Pierru Fortovi, který bojoval ve francouzské armádě. V listu mu píše, že ve městě na znamení příměří divoce bijí zvony. „Nikdo už nepadne,“ dodala.

sinfin.digital