Nad Svatou zemí bojují draci s drony. Vzlétnou-li další, zabijeme jejich strůjce, hrozí Izrael

Pavel Novotný

Létací drak zakládající na nepřátelském území požár se stal novou a stále populárnější zbraní Palestinců. Používat jej začali obyvatelé izolovaného Pásma Gazy, kteří takto napadají izraelské území, od kterého jsou izolováni ploty a zdí. List The Times of Israel píše, že draky vysílají už i Palestinci ze Západního břehu, a to na židovské osady, které vyrostly v sousedství jejich vesnic.

Vzduchem putující objekty, kromě draků i balóny, se staly překvapivě účinnými nástroji palestinského boje. Nestojí mnoho a je snadné je vyrobit. Palestinci k nim na dlouhou strunu váží Molotovovy koktejly nebo prostě hořlaviny, které pak na izraelské straně způsobují požáry.

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman v pondělí konstatoval, že z Pásma Gazy do Izraele během nepokojů přilétlo asi šest set draků a balónů, z nichž se prý dvě třetiny podařilo izraelským vojákům včas zlikvidovat. Zbylé dvě stovky vzdušných žhářů pak podle ministerstva obrany stihly na izraelské straně založit vpodstatě stejný počet požárů.

Draci proti dronům v nebeském souboji

Na nebi mezi Izraelem a Pásmem Gazy tak dochází k fantaskním soubojům mezi draky a drony, které na sledování i rozhánění palestinských demonstrací naopak nasazují židovští vojáci. Autor tohoto textu byl svědkem nasazení malých, na dálku pilotovaných strojů, které na předměstí palestinského Ramalláhu mezi demonstranty rozhazovaly kapsle se slzným plynem.

Kriminalizace ženské obřízky? Nepomůže, migranti potřebují své tradice, říká pro INFO.CZ expertka

sinfin.digital