Naletěli jste aktivistům a padělaným důkazům o chemických útocích, kritizuje Rusko USA a jejich spojence

ČTK

lup

Rusko kritizovalo Spojené státy a jejich spojence, že se spolehli na padělané důkazy, když obvinili syrskou vládu z chemických útoků na civilisty. Ruská ministerstva zahraničí a obrany také vytkla Mezinárodní organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), že objektivně neprozkoumala údajné chemické útoky a že podléhá politické kontrole. Rusko je blízkým spojencem Damašku, který obvinění z použití chemických zbraní popírá.

"Mise OPCW pro chemické zbraně v Sýrii se chce politicky zalíbit, její působení nemá nic společného s objektivitou a nestranností," prohlásil náčelník vojsk radiační, chemické a biologické ochrany ruských ozbrojených sil generál Igor Kirillov. Tvrdil, že vyšetřovatelé z OPWC nenavštívili místa, kde údajně byl použit sarin a chlor, a uvěřili důkazům, které vyrobili opoziční aktivisté.

"USA, Británie, Francie a jejich spojenci uvedli mezinárodní společenství v omyl tím, že spoléhají na vykonstruovaná obvinění, že Sýrie s ruskou pomocí porušuje zákaz chemických zbraní," řekl generál Kirillov.

Kirillov tvrdil, že bílé přilby působící v oblastech kontrolovaných povstalci měly vzorky chemických látek a za pomoci výbušnin vyrobily krátery, aby vypadaly jako výsledek bombardování. Aktivisté na snímcích, které pořídili, pracovali na místě údajného použití sarinu bez ochranných prostředků, což by nebylo možné, kdyby tam skutečně byl použit nervový plyn, dodal.

Kirillov se vysmíval snímkům masivních kanystrů s plynem, které podle aktivistů byly svrhávány z vrtulníků vládních sil při údajném chemickém útoku na město Dúmá u Damašku 7. dubna. "Je překvapivé, že metrákové zásobníky nepoškodily nádobí a nábytek - nepoškozené zůstalo dokonce i lůžko, na které kanystr spadl, a to naznačuje, že nádoba byla do místnosti vtažena, jak ukazují i stopy na podlaze," řekl.

sinfin.digital