Napětí mezi Německem a Tureckem houstne. Berlín bude muset stáhnout vojáky z turecké základy

ČTK

urm

Turecko nadále odmítá zaručit německých poslancům možnost navštěvovat vojáky bundeswehru působící na turecké letecké základně Incirlik. Pokus německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela přesvědčit Turky, aby změnili názor, dnes ztroskotal. Berlínu tak podle šéfa německé diplomacie nezbude nic jiného než své vojáky z Turecka stáhnout a přesunout je do jiné země v oblasti východního Středomoří.

Na tureckých základnách Incirlik a Konya je v současnosti kromě vojáků řady dalších členských zemí Severoatlantické aliance také zhruba 270 německých vojáků. Bundeswehr se účastní mezinárodní mise, jejímž úkolem je bojovat proti radikálům z organizace Islámský stát (IS).

Tento týden odřekla skupina německých poslanců návštěvu Turecka poté, co jim Ankara sdělila, že jim neumožní uskutečnit velkou část plánovaného programu. Parlamentní delegace se měla setkat s tureckými vládními i opozičními poslanci, se zástupci turecké diplomacie, občanské společnosti nebo kurdské menšiny. V polovině května Turci poslancům zakázali vstup na Inçirlik.

Uprchlík v Německu zabil pětiletého chlapce. Policie ho na místě zastřelila

sinfin.digital