Návrat prezidentského ohaře? Trumpův spin doctor Bannon spustil v Londýně ofenzivu

lup

Návštěvu Donalda Trumpa ve Velké Británii doprovází jeden zajímavý úkaz. Z ústraní se vynořil Steve Bannon – kdysi klíčový muž amerického prezidenta a do určité míry i jeho stvořitel, který ovšem musel loni v srpnu vyklidit pole. Teď se Bannon přihlásil o slovo právě v Británii, kde prezidenta pomyslně stínoval. Rozhovory, konference, fotografie – to vše mělo dvě roviny: šířit „trumpismus“ a někdejšímu šéfovi ukázat neutuchající loajalitu. V pozadí ale můžou být i mnohem pragmatičtější úmysly.

Trumpova otočka v Británii byla krvavá práce. Americký prezident si z relativně klidné evropské půdy udělal svými zmatečnými výroky a požadavky dopředu minové pole. Co nestihl zpoza Atlantiku, dokonal osobně na bruselském summitu NATO. Navazující návštěvu ostrovního království pak raději trávil mimo Londýn, kde proti němu pochodoval stotisícový dav kritiků.

Bitevního pole v britské metropoli se ovšem nezalekla prezidentova bývalá pravá ruka. Steve Bannon si v konfrontaci a atmosféře neklidu libuje a těžko si mohl představit lepší kulisy. Jak upozornil server Politico, Bannon den před Trumpovou návštěvou sezval evropské populisty na konferenci do jednoho z pětihvězdičkových londýnských hotelů. Nechyběl partner francouzské nacionalistky Marine Le Penové nebo „brexitový podvodník“ Nigel Farage. Zkrátka publikum lačné po trumpovské ideologii, kterou Bannon spoluvytvářel.

Umění udělat dohodu? Trump se chlubí schopností vyjednávat, výsledky ale ukazují, že selhává

sinfin.digital