Navýšení armádního rozpočtu na 2 pct. HDP není podle politiků reálné. „Armáda má sloužit k obraně ČR a jejích hranic,“ řekl Okamura

ČTK

mst

Zástupci politických stran nepovažují za reálné, aby Česko už od ledna příštího roku zvýšilo své obranné výdaje na dvě procenta hrubého domácího produktu, jak dnes na summitu NATO požadoval americký prezident Donald Trump. Na dotaz ČTK většinou upozornili na to, že armáda není smysluplně schopná absorbovat ani peníze, které má v rozpočtu nyní, a že akvizice je třeba připravovat v horizontu několika let. Hnutí SPD s navyšováním výdajů na obranu na dvě procenta HDP nesouhlasí vůbec.

Původním cílem pro dosažení dvou procent HDP byl rok 2024, s kterým podle premiéra Andreje Babiše (ANO) Praha i nadále počítá. Poslanec Jan Lipavský (Piráti) ČTK napsal, že Trumpovy požadavky žijí stejně jako sám americký prezident zcela mimo realitu. „Ekonomicky ani technicky navyšování rozpočtu na obranu v tomto masivním a radikálním měřítku reálné není. A pak už je jedno, jestli se bavíme o čtyřech procentech do tří let nebo dvou procentech do pěti měsíců,“ uvedl.

Resort by nedokázal takto masivní nárůst financí pojmout, upozornil Lipavský. Obdobný názor má další člen sněmovního výboru pro obranu Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Není to pouze o tom vyčlenit ta procenta, ale také o tom je smysluplně utratit. Není to o tom, že si vzpomenete a utratíte více peněz. Když připravujete větší akvizice, je to v řádu let,“ konstatoval. Zdůraznil, že je pro větší rozpočet armády a její rychlejší přezbrojování, musí ale jít o připravené projekty.

Babiš a Zeman jsou děti štěstěny, bujará léta ale končí a hlavní nepřítel je Trump, tvrdí ekonom

sinfin.digital