Nebezpečí trvá. Teroristé se po porážce v Sýrii přeskupují jinde, tvrdí Moskva

ČTK

luš

Teroristické skupiny, které utrpěly porážku v Sýrii, se přesunuly do jiných zemí, kde najímají nové členy a zakládají nové buňky. Na setkání s šéfy tajných a bezpečnostních služeb to dnes řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Šéf tajné služby FSB Alexandr Bortnikov upozornil na možnost, že se obávané skupiny Islámský stát (IS) a Al-Káida spojí.

„Mnoho věcí svědčí o možnosti jejich spojení, považujeme to za závažnou věc, která může mít negativní dopady,“ řekl Bortnikov. Poukázal na společnou ideologii obou organizací a také na jejich členské základny, jimiž mohou navzájem doplnit své oddíly.

„Navzdory ozbrojeným konfliktům mezi Al-Káidou a oddíly Islámského státu mnoho teroristů přebíhá z jedné organizace do druhé. Vede je k tomu osobní prospěch, změny na bojišti a další důvody,“ dodal Bortnikov.

Lavrov poukázal na to, že teroristé využívají nejednosti zemí v otázce postoje k terorismu a vytvářejí si podmínky pro nový boj v jiných zemích, mimo území Sýrie. „Mnoho států nepřijalo nezbytnou legislativu a nezavedlo bezpečnostní opatření na celonárodní úrovni. Velmi vážně se podceňuje schopnost zločineckých skupin v Sýrii a v Iráku doplňovat finanční zdroje,“ řekl ministr.

sinfin.digital