Nebrečte, nedělte se o jídlo, nedotýkejte se sourozence. Život dětských migrantů v USA

bel

Ranní budíček, úklid a nástup na snídani. Více než 2000 dětí se ocitlo v detenčních zařízeních, kam se dostaly, poté co americký prezident Donald Trump v květnu letošního roku zavedl politiku nulové tolerance vůči nelegálním migrantům přicházejícím do USA přes hranici s Mexikem. Podle nového nařízení má tato praxe, která si vysloužila mezinárodní kritiku, skončit, přesto se některé děti nedaří vrátit. Jak vypadá život v amerických detenčních táborech? Reportáž přinesly The New York Times.

Chovejte se, jak máte. Neseďte na podlaze. Nerozdávejte jídlo. Nepoužívejte přezdívky. A už vůbec nebrečte. Cokoliv z toho porušíte, může vám ve výsledku jen přitížit. A seznam, který děti nelegálních migrantů v detenčních centrech v USA znají nazpaměť, pokračuje: světla zhasněte v 9 hodin večer a zase je rozsviťte za svítání. Potom si ustelte postel přesně podle postupu, který je vylepený na zdi, vytřete podlahu, vyčistěte umyvadlo a záchody a až to budete mít hotové, postavte se do řady na snídani.

„Musíte stát ve frontě úplně na všechno,“ popisuje Leticia, která se narodila v Guatemale. Malá, hubená dívka s dlouhými černými vlasy se do centra dostala poté, co do USA přišla spolu se svou matkou a mladším bratrem na konci května. Úřady je ihned po překročení hranice s Mexikem rozdělily a malou Leticii poslaly do detenčního tábora v jižním Texasu. To představuje jedno z více než stovky zařízení, jež americká vláda využívá pro děti nelegálním migrantů starších pěti let. Leticii je 12 a jejímu bratrovi, Walterovi, který se tam dostal s ní, 10.

Pravidla, která v centrech musí děti dodržovat, zakazují vzájemný kontakt – a to dokonce i mezi sourozenci. Leticia novinářům vypráví, že doufala, že bude moci bratra obejmout a utěšit ho. „Řekli mi, že se ho nesmím ani dotknout,“ vzpomíná.

Krvavý šampionát v Rusku: Pronásledování gayů a mrtví dělníci při stavbě stadionů

sinfin.digital