Nechá šéfka unijní diplomacie Junckera na holičkách? Mogheriniová prý zvažuje návrat do Itálie

Lucie Bednárová

Italka Federica Mogheriniová, která vede unijní diplomacii, možná špičkový post brzy opustí. Podle některých bruselských novinářů zamíří zpátky domů – tedy do italské politiky a bude usilovat o křeslo premiérky. To se uvolnilo poté, co dosavadní premiér Matteo Renzi oznámil po prohraném referendu o ústavních změnách demisi.

V předčasných volbách, které patří k velmi reálným scénářům v současné Itálii, se možná o premiérské křeslo utká dosavadní šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. I když to Evropská komise ústy svých mluvčí popřela, protože Mogherinová má prý nyní „plné ruce práce se zahraničím“, zpráva se v Bruselu uchytila a nutí novináře k úvahám.

Federica Mogherinová je třiačtyřicetiletá politička, která je členkou italských sociálních demokratů a která v roce 2014 nastoupila na post vysoké představitelky EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku. Před tím působila jako ministryně zahraničí ve vládě premiéra Mattea Renziho.

Ten nyní podal demisi, když lidé v referendu odmítli klíčové ústavní reformy, které měly změnit zkostnatělý politický systém v zemi. Itálie se rázem ocitla uprostřed politické (a také ekonomické krize) a dost možná směřuje k předčasným volbám. V nich by cenné politické body mohlo posbírat populistické hnutí Pěti hvězd bývalého komika Beppe Grilla, který se v minulosti vyslovil pro uspořádání referenda o setrvání v eurozóně. Italové mají nyní podle průzkumů nejmenší důvěru v euro napříč celou eurozónou. A ta kvůli dění v zemi stojí před další zkouškou.

Položí Itálii tamní banky? Nebezpečí je vážné, řekla INFO.CZ politoložka

sinfin.digital