Nechci porodit malého znečišťovatele. Někteří Francouzi se kvůli ochraně planety vzdávají dětí

rok

Někteří se obávají přelidnění planety, další chtějí snížit svoji uhlíkovou stopu a nepřispívat tolik k ničení životního prostředí. Prakticky všichni mladí lidé, kteří se z těchto důvodů rozhodli nemít děti, nyní čelí neporozumění ze strany svého okolí.

Když na začátku října zveřejnila agentura AFP na Twitteru infografiku ukazující, jak snížit svoji uhlíkovou stopu, vyvolala pobouření u mnoha čtenářů. Graf, který převzala z časopisu Environmental Research Letters, totiž ukazuje, že výměna žárovek nebo recyklace odpadu má na uhlíkovou stopu člověka jen zanedbatelný význam. Pokud se ale někdo rozhodne mít jen jedno nebo žádné dítě, uchrání podle grafu planetu mnohem účinněji.

Myšlenka se zdá radikální, přesto ale našla u ekologicky smýšlejících lidí odezvu, píše server Franceinfo. „Není to tak dlouho, co jsem chtěla mít děti. Čtyři, nebo pět. Před třemi lety jsem si ale řekla, že v této společnosti není rozumné rodit,“ cituje server 27letou Marjorii Zerbibovou ze západofrancouzského Bordeaux. Žena přiznává, že je v otázce budoucnosti naší planety značně pesimistická.

ANALÝZA: Apple je dost možná za zenitem. Čína nestojí za všemi jeho problémy

sinfin.digital