Nechtěly jsme porušit zákon, hájí Švédky z „feministické vlády” svůj hidžáb

Info.cz

sta

Švédská vládní delegace vedená ministryní obchodu Ann Lindeovou do Íránu čelí kritice veřejnosti i nevládních organizací za to, že podřídila své postoje tamním zvyklostem a na setkání s prezidentem Hasanem Rúháním Švédky oblékly dlouhý kabát a vlasy zakryly šátkem. Vláda se přitom neváhá označovat za feministickou a bránící rovnost mužů a žen v zahraničí. Teď se brání, že pokud by si členky delegace šátky neoblékly, porušily by zákon, uvádí server BBC.

V případě, že by členky delegace šátek a příslušný dlouhý oděv vhodný pro návštěvu přísně muslimského Íránu neměly, porušily by tím tamní zákon, vysvětlila pro švédský deník Aftonbladet ministryně Ann Lindeová. Tento zákon totiž přikazuje ženám nosit hidžáb. Pokud by prý navíc trvala na tom, aby členky její delegace šátky neměly, jedinou další možností by bylo vyslat delegaci složenou pouze z mužů.

Ministryně Lindeová navíc uvedla, že budoucí plánovanou návštěvu Saúdské Arábie už absolvuje bez šátku, ačkoli i v této zemi je zakrytí vlasů pro ženy povinné. Saúdský zákon se ovšem nevztahuje na cizinky.

Švédská ulička hanby. Delegace „první feministické vlády na světě“ si v Íránu oblékla hidžáb

sinfin.digital