Nejen ztracený Jie Ťien-ming. Soud s jeho předskokanem může napovědět o dalším osudu

Sinopsis

Čínská pojišťovna Anbang a čínský konglomerát CEFC. Dvě firmy a dva předsedové – Wu a Jie. Kdysi úspěšní muži s politickými vazbami, kteří teď sdílejí podobný osud - zatčení, zestátnění svých společností a soud. Poslední krok zatím prožívá jen jeden z nich – předseda správní rady Anbang Insuarance Group, Wu Siao-chuej. Proces s ním začal neohlášeně ve středu a jeho výsledek je skoro jistý. Obviněn je z podvodů a zpronevěry. Průběh a výsledek soudního jednání v mnohém napoví, jak to bude dál s vyšetřovaným předsedou CEFC a poradcem prezidenta Zemana Jie Ťien-mingem.

V Šanghaji začal proces s předsedou správní rady pojišťovny Anbang Insurance Group Wu Siao-chuejem. Muž s vazbami na čínské vedení je obžalován z podvodu, zpronevěry a zneužití postavení za účelem osobního obohacení. Podvodně měl získat 65 miliard jüanů, v přepočtu asi 205 miliard korun. Zatčen byl za své údajné přešlapy loni. Podle deníku Financial Times vinu popírá: Wu Siao-chuej, sesazený šéf čínského konglomerátu Anbang řekl u soudu v Šanghaji, že bude čelit všem obviněním.

Podle posledního článku FT svědčí proti Wuovi i jeho sestra. Veřejnost ani média neměly do soudní síně přístup. Kameramani nesměli natáčet ani před budovou soudu. Bližší informace je tak možno získat jen ze strohé zprávy soudu v Šanghaji:

Pan Wu vydával falešné finanční výkazy, marketingové materiály a dokumenty potřebné ke splnění regulačních podmínek, a to proto aby získal souhlas s prodejem těchto produktů. Překročil také limity pro získávání finančních podpory, schválené Komisí pro regulaci pojištění v Číně.

CEFC prodává miliardový majetek těžce pod cenou. Zemanova rádce už nic nespasí, mizí i jeho fotky

sinfin.digital