Nejlidnatější a nejbohatší země Afriky jde k volbám. Nigérii ohrožují islamisté a korupce

Marek Hudema

Vývoj v Nigérii dokáže zahýbat světovými cenami ropy a země je též domovem jedné z nejsilnějších ozbrojených islamistických skupin, organizace Boko Haram. Teď Nigérii čekají prezidentské a parlamentní volby. Ani jeden z hlavních kandidátů na prezidenta ale nemá reálný plán, jak situaci v zemi uklidnit a potlačit islamistické radikály. Panují obavy z násilností a podvodů při sobotním hlasování.

Na první pohled to možná překvapí, ale sobotní volby můžou mít dalekosáhlé dopady i v zahraničí. Kromě míst v dolní komoře tamního parlamentu jde hlavně o post prezidenta. Zájemců o toto místo je zhruba 70, reálnou šanci ale mají jen dva – dosavadní prezident Muhammadu Buhari a jeho bývalý spojenec a dnes protivník, miliardář Atiku Abubakar. Před vítězem stojí dva hlavní úkoly: vypořádat se s teroristickou organizací Boko Haram a zajistit fungování nigerijské ekonomiky, což znamená potlačit rozsáhlou korupci.

Ropa, teroristé a úplatky

Nigérie je klíčovou zemí Afriky, která ovlivňuje vývoj na celém světě. Je největším africkým vývozcem ropy a jedenáctým největším vývozcem ropy na světě. Nepokoje v ropných provinciích i v dalších oblastech země vedly v historii několikrát ke zvýšení cen ropy na světových trzích.

Měřeno podle celkového HDP je Nigérie největší africkou ekonomikou a má tak dopad na celý kontinent. Navíc v ní působí různé ozbrojené skupiny, které ohrožují i sousední země. Jen již zmíněná Boko Haram (název lze přeložit jako Západní vzdělávání je zakázané) má podle amerických odhadů minimálně pět tisíc bojovníků. Další skupiny se hlásí k teroristické organizaci Islámský stát, která je odpovědná i za útoky v Evropě a ve Spojených státech.

Masakr, o kterém nevíte: Střety farmářů a pastevců v Nigérii mají tisíce obětí, armáda jen přihlíží

sinfin.digital