Největší demonstrace od roku 1989. Desetitisíce Slováků demonstrovaly proti vládě Roberta Fica

ČTK

luš

V Bratislavě a v dalších několika desítkách měst na Slovensku a v zahraničí v pátek odpoledne vyšly desítky tisíc lidí do ulic, aby daly najevo nesouhlas s vládou premiéra Roberta Fica a podpořily nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Největší demonstrace se konala v Bratislavě, kam podle médií dorazilo na 50 tisíc lidí. Jde tak o největší demonstraci od protikomunistických mítinků v roce 1989. Premiér Robert Fico před zahájením protestů vyjádřil obavy z propuknutí násilností, demonstrace ale proběhly v poklidu. 

„Slovensko je v posledních dnech otřeseno tak, jak dlouho nebylo. Chceme se postavit za slušnou a demokratickou zemi,“ řekli z pódia bratislavské demonstrace její organizátoři, občanští aktivisté Juraj Šeliga a Karolína Farská.

Demonstranti shromáždění křičeli „Dost bylo Fica“ nebo „Odstoupit, odstoupit“. Mnozí přišli s transparenty s nápisy jako například „Pozor, padá vláda“ nebo „Chceme slušné Slovensko“. Řada z nich stejně jako během takzvané sametové revoluce v roce 1989 cinkala klíči nebo používala řehtačky.

Záznam protestu v Bratislavě:

sinfin.digital