Největší v historii. 5 důvodů, proč sledovat volby v Mexiku

vkr

Takové volby ještě v Mexiku nebyly. Latinskoamerickou zemi dnes čeká zvolení nejvíce politiků ve své historii. Na osmdesát osm milionů Mexičanů s volebním právem bude hlasovat o novém prezidentovi, členech obou komor parlamentu, starostech i městských zastupitelích. Celkem je k dispozici osmnáct tisíc volených pozic. Zde je pět hlavních důvodů, proč se podle webu britské televize BBC vyplatí mexické volby sledovat.

Největší volby v historii

Jedná se o největší volby, které kdy v Mexiku proběhly. Nikdy v historii země nebylo zvoleno více politiků, dnes se hraje o 18 tisíc úřadů, tvrdí Národní volební úřad, na který se odvolává zpravodajský server BBC. Nejsledovanější bude souboj o křeslo prezidenta, lidé ale zvolí i pět stovek nových poslanců dolní komory parlamentu, 128 senátorů, osm guvernérů a nespočet starostů a lokálních zastupitelů.

Výsledky voleb proto budou mít vliv na lokální, regionální i federální úrovni. A Mexičané doufají, že nově zvolená administrativa bude schopná vyřešit otázky, které je denně pálí: vlny násilí spojené s působením drogových gangů, stále obtížnější ekonomickou situaci i aktuální ekonomicko-politické výzvy na severní hranici země.

Trump posílá na hranici s Mexikem armádu. Rozčílila ho „karavana“ migrantů, která se sune k USA

sinfin.digital