Nekompromisní dílo ruské propagandy. Takhle mlžila o sestřeleném letu MH17

Pro 218 dospělých, 80 dětí i posádku to měla být klidná cesta z nizozemského Amsterodamu do Malajsie, místo toho se ale jejich let MH17 změnil v jednu z největších leteckých katastrof. 17. července 2014 při přeletu nad východní částí Ukrajiny, kde tehdy zuřily boje mezi armádou a povstalci podporovanými Ruskem, dostal Boeing 777 kritický zásah. Zřítil se a nikdo nepřežil. To, co se strhlo poté, odhalilo ruskou propagandu v celém rozsahu. Tři roky od katastrofy přinášíme osm ruských linií „alternativní historie“, jak je popsalo evropské centrum East Strat Com, které se bojem proti dezinformacím zabývá.

Ruská propaganda je podle znalců jako chobotnice. Pravdu obrazně řečeno ovine chapadly tak, že jsou vidět jen malé části, vhodně doplněné tím, co se ruské vládě hodí a co zrovna nemusí být úplně podle skutečnosti.

Podle evropského centra East Strat Com, které se s tímto fenoménem snaží bojovat, se ruské zpravodajské weby při zakrývání skutečné příčiny zkázy letu MH17 skutečně činily. Centrum došlo k závěru, že ruská média napojená na Kreml se o sestřelení letounu s takřka třemi stovkami lidí na palubě snažila mlžit a nabízela mnoho falešných slepých uliček lží a zavádějících interpretací.

Jako na základní škole. Dopis, kterým Mynář lobboval za českou firmu, je plný chyb

sinfin.digital