Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Němci zatkli 17letého mladíka, který chtěl rozpoutat teror. Sehnal si návod na výrobu bomby a obhlížel gay kluby

Němci zatkli 17letého mladíka, který chtěl rozpoutat teror. Sehnal si návod na výrobu bomby a obhlížel gay kluby

Německá policie zadržela nedaleko Frankfurtu nad Mohanem 17letého muže s německým a tureckým občanstvím podezřelého z plánování teroristického útoku. Mladík si opatřil návod na výrobu výbušniny i menší množství potřebných chemikálií, informovala s odvoláním na státní zastupitelství agentura DPA. Cílem plánovaného atentátu, který měl podle policie islamistický motiv, měl být gay klub či katolický kostel, napsala agentura AP.

Mladíka policisté zadrželi již 1. září v hesenském městě Florstadt, zhruba 25 kilometrů severovýchodně od Frankfurtu nad Mohanem. Podle policie si stihl obstarat nejen návod na výrobu výbušniny, ale i menší množství chemikálií. Toto množství by sice na výrobu výbušniny nestačilo, mladý muž si ale další chemické látky objednal na internetu.

Zadržený sedmnáctiletý muž s německým a tureckým občanstvím je nyní ve vyšetřovací vazbě. K plánování teroristického útoku se podle frankfurtského státního zastupitelství již přiznal. Radikalizoval se podle něj na internetu. Německý bulvární list Bild napsal, že mladík je považován za psychicky labilního.

Tip na mladíka dostali policisté podle prokuratury od civilní kontrarozvědky. Agentura AP uvedla, že o hrozícím nebezpečí německou zpravodajskou službu před tím informovaly Spojené státy. Podezřelý podle jejího zdroje plánoval útok na gay klub či katolický kostel ve Frankfurtu nad Mohanem. Německé úřady tyto informace nepotvrdily.

Chemické látky, které se v mladíkově bytě našly, slouží k výrobě triaceton triperoxidu (TATP). Stejnou výbušnou směs použili například teroristé při atentátech v Paříži v roce 2015, v Bruselu v roce 2016 a loni v Manchesteru.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1