Němcům dochází trpělivost s vyplácením přídavků na děti cizinců. Pobírají je i tisíce Čechů

ČTK

lup

V Německu sílí tlak na omezení přídavků na děti cizinců, jejichž celková částka neustále roste. Letos v červnu byly tyto dávky podle agentury DPA poslány 268.336 dětem žijícím mimo Německo v Evropské unii nebo evropském hospodářském prostoru. To je ve srovnání s koncem loňského roku nárůst o 10,4 procenta. Škrty v přídavcích a změny v předpisech žádají zejména radnice měst, které zřejmě oprávněně poukazují na to, že v řadě případů jsou peníze vypláceny na základě podvodů.

Statistiky ukazují, že prudce roste především počet příjemců těchto dávek z východní Evropy. Starostové jsou na základě vlastních zkušeností v této souvislosti přesvědčení, že se jedná o cílenou migraci "do sociálního systému" Německa.

Nárok na přídavky na děti mají občané EU v zásadě v každé členské zemi, v níž pracují nebo bydlí. V Německu se u prvních dvou dětí jedná o 194 eur (4972 korun), u třetího o 200 eur a u každého dalšího dítěte o 225 eur. To jsou pro občany některých unijních zemí nemalé peníze - například v Rumunsku podle údajů EU činí průměrný hrubý měsíční plat v přepočtu 715 eur (18.300 korun).

Do Španělska dorazila loď s necelou stovkou migrantů. Nebudou mít žádné výhody, vzkazuje vláda

sinfin.digital