Německá kasa se otřese v základech. Ministrův rádce vyhlíží konec dobrých časů a chce utrácet

rok

Mantra vyrovnaných německých rozpočtů je pod silným tlakem. Investujte více, naléhají na Berlín světové finanční instituce i francouzští sousedé a po letech šetření a tvrdé disciplíny se zdá, že časy rozpočtových jestřábů typu Wolfganga Schäubleho skočily. Ministerstvo financí vedou sociální demokraté. V parlamentu dnes sice představili návrh rozpočtu bez deficitu, ovšem množí se signály, že můžeme být brzy svědky hlubší změny, která by měla dopad na celou Evropu.

Udržení vyrovnaného rozpočtu patřilo v posledních letech k nezpochybnitelným základům německé fiskální politiky. Teď ale na tamním ministerstvu financí probíhá tichá revoluce, která by toto ekonomické dogma mohla ukončit, píše agentura Bloomberg.

Mužem, jenž prosazuje v době hrozící recese opačný přístup, je ve Francii studovaný Jakob von Weizsäcker, vzdálený příbuzný někdejší hlavy státu Richarda von Weizsäckera. Sociálnědemokratický ministr financí Olaf Scholz ho na svůj úřad přivedl letos v lednu s hlavním cílem – úkolem hlavního ekonoma úřadu bude připravit zaměstnance na novou realitu, v níž zůstanou úrokové sazby dlouhodobě extrémně nízké a přijde tak čas na investice.

„Mentálně jsme špatně připravení na svět, v němž budou úspory a kapitál mnohem méně vzácné než v minulosti,“ napsal von Weizsäcker ve svém únorovém vzkazu zaměstnancům ministerstva. „Mnohé soukromé i veřejné investice, které se dříve nevyplatily, se nyní vyplatí,“ dodal.

Byty příští rok zlevní. Vzroste ale počet lidí, kteří nezvládají splácet hypotéku, varuje ekonom

sinfin.digital