Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Německá policie si přišla pro diplomata z Íránu. Plánoval podle ní bombový útok

Německá policie si přišla pro diplomata z Íránu. Plánoval podle ní bombový útok

Německá policie zadržela íránského diplomata, kterého podezřívá z přípravy bombového útoku na své krajany žijící v exilu. Šestačtyřicetiletý Asadolláh A. si podle prokuratury atentát objednal u manželského páru žijícího v Belgii, informovala agentura DPA. Právě do Belgie by zadržený Íránec mohl být z Německa vydán ke stíhání. Teherán obvinění vznesená vůči jeho diplomatovi odmítl.

Zadržený Asadolláh A. podle německé policie dvojici íránského původu, u které se objednal bombový útok na Íránce žijící v exilu, předal zařízení s 500 gramy výbušniny. Explodovat mělo 30. června na pařížském předměstí Villepinte na shromáždění 25.000 lidí, kteří se hlásí k íránské opozici.

Plánovaný teroristický útok se podařilo zhatit belgické policii, která pár pověřený jeho provedením zadržela v červnu v Bruselu. Na počátku července pak německá policie zatkla na dálničním odpočívadle nedaleko bavorského Aschaffenburgu i íránského diplomata, který si údajně atentát objednal.

Podle německé spolkové prokuratury působil Asadolláh A. od roku 2014 jako třetí velvyslanecký rada na zastupitelském úřadu Íránu ve Vídni. Zároveň ale pracoval pro íránské ministerstvo tajných služeb, jehož úkolem je mimo jiné bojovat proti opozici v exilu. V Německu bylo Asadolláha A. možné na základě evropského zatykače vydaného Belgii zadržet proto, že jej diplomatická imunita chrání pouze v Rakousku.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf obvinění, že íránský diplomat plánoval bombový útok, odmítl. Podle něj ve skutečnosti akci zorganizovala íránská opozice v exilu, aby na sebe upozornila.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1