Německé předsednictví v EU: Naplní se velká očekávání?

Evropská unie se ocitla v hluboké ekonomické krizi způsobené koronavirovou pandemií, a je tedy dobře, že se od 1. července do jejího čela na půl roku postaví největší a hospodářsky nejmocnější členská země - Německo. Jeho úkolem bude především stabilizovat unii a vytvořit předpoklady pro oživení jejích ekonomik. Už to by byl nesmírný úspěch, avšak Berlín se nezříká ani dalších priorit, které si pro druhé pololetí roku 2020 naplánoval ještě před pandemií. Bohatá zkušenost s řízením evropských věcí plus účinná a výkonná administrativně-diplomatická mašinérie by měly ve složité době Evropu postrčit kupředu.

Německo se vypořádalo s nákazou na svém území lépe než jiné velké země, počínalo si racionálně a systematicky, opírajíce se o solidní zdravotnictví. Poměr mezi počtem nakažených a zemřelých byl v evropském kontextu nadprůměrně dobrý. Kancléřka Angela Merkelová zabodovala jako klidná, rozvážná síla, schopná vyvolat či obnovit důvěru nejširší veřejnosti ve vládu a úřady, aniž by musela používat velkých slov a gest, typických pro některé její kolegy na světové scéně, - Trumpa, Johnsona či Macrona. Veteránka evropské politiky, ještě nedávno po 15 letech u moci zatracovaná jako vyčerpaná a vyzývaná k odchodu do penze, vyšla z krize mimořádně posílena, což také umocní její postavení a prestiž v rámci Evropské rady.

Dělostřelecká příprava před startem předsednictví se nesla v duchu:„pandemie námi otřásla, musíme si pomoci navzájem a z maléru vykřesat jednotu a sílu“. Kancléřka má pro EU ctižádost, jako by to bylo samo Německo, a není divu, vezme-li se v úvahu, co pro německou ekonomiku znamená existence jednotného vnitřního trhu. „Viděli jsme, nakolik je evropský projekt zranitelný,“ svěřila se poslancům Spolkového sněmu, když prezentovala program předsednictví. Ukázalo se, pokračovala, že „žádný stát není schopen překonat sám takovou krizi“. Proto je podle ní zapotřebí více solidarity a více součinnosti, aby nedošlo k oslabení společného trhu, který je úhelným kamenem evropské integrace. Varovala, že nedemokratické síly čekají na takovéto krize, aby je politicky využily. „Chceme, aby Evropa byla silná,“ prohlásila.

Záhada bojácných Rakušanů. Proč k nám jezdí tak málo rakouských turistů?

sinfin.digital