Německé zdravotnictví v krizi. Lékařů je málo a na pacienty nemají čas

Od představitelů lékařských profesních svazů v Česku slýcháme čas od času hrozby odchodem lékařů za lepšími platy do Německa. Mnozí jejich tamní kolegové ovšem mají k systému úplně stejné výhrady. Rozsáhlý průzkum ukázal, že si stěžují na přetíženost, nedostatek času na pacienty i zhoršující se kvalitu poskytované péče.

K takovému závěru alespoň dospěla letošní studie Institutu pro demoskopii v Allensbachu citovaná například deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung a dalšími německými médii. Podle výsledků  rozsáhlého průzkumu veřejného mínění mezi lékaři i jejich pacienty prochází německé zdravotnictví hlubokou krizí související především s nedostatkem lékařského personálu. Staří lékaři odcházejí a nemá je kdo nahradit.

„Zhruba každý druhý nemocniční lékař hlásí, že v jeho nemocnici pracuje příliš málo lékařů a on tedy musí pečovat o více lidí, než by měl. Zátěž pak roste. Celkem 61 % lékařů si stěžuje na to, že nemá dostatek času na pacienty,“ píše s odkazem na studii FAZ. Ještě před třemi roky si na zaneprázdnění ovlivňující lékařský výkon stěžovalo „jen“ 50 % doktorů.

Krachující malé nemocnice? Musejí se změnit, současná síť není udržitelná, říká Vojtěch

sinfin.digital