Německo je pořád rozdělené. Berlínskou zeď by nechal po 30 letech znovu postavit každý osmý

Ani 30 let od pádu berlínské zdi, které si v sobotu připomínáme, nestačilo k tomu, aby po politickém znovusjednocení Německa „padla zeď“ i v hlavách Němců. Vyplývá to z aktuálního šetření agentury pro výzkum veřejného mínění YouGov a německého Sinus-Institutu. Značná část východních Němců považuje své západní sousedy za nabubřelé ignoranty, západní Němci zase označují Východ za oblast, kde si lidé proti Západu neustále stěžují na všechno a na všechny.

Značně rozdílné jsou v obou částech Německa názory prakticky na všechny politické i ekonomické otázky. Téměř dvě třetiny (64 %) západních Němců jsou například přesvědčeny, že sjednocení země přineslo výhody především Východu, tedy bývalé Německé demokratické republice (NDR). Na Východě  ale zastává stejný názor pouze 47 % obyvatel. Stejný podíl východních Němců pak dochází k názoru, že „Západ zneužil Východ“ ke svému ekonomickému prospěchu.

Překvapivý byl pro sociology i poměrně vysoký počet zastánců socialismu. Na otázku, zda bylo v bývalé NDR lépe než dnes, odpověděla kladně takřka třetina východních respondentů (28 %). Nadpoloviční většina (57 %) pak označila myšlenku socialismu za dobrou ideu, která byla jen špatně naplněna. Na Západě mělo podobný názor jen 31 % respondentů.

Komunisty obstavili papírovou zdí. Po 30 letech událost u olomoucké právnické fakulty zrekonstruují

sinfin.digital