Netanjahu přiletěl za Putinem se vzkazem ohledně Sýrie: Hranici si budeme bránit, zatlačte na Asada

ČTK

lup

Izrael nedovolí narušení své pozemní ani vzdušné hranice. V Moskvě, kam přijel jednat s prezidentem Vladimirem Putinem, to uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Na syrsko-izraelské hranici panuje delší dobu napětí kvůli bojům na jihozápadě Sýrie. Izraelská armáda sestřelila bezpilotní letadlo vyslané ze Sýrie nad Izrael. Dnešní setkání Netanjahua s Putinem je za poslední půlrok už třetí.

Rusko je spojencem režimu syrského prezidenta Bašára Asada a Izrael se snaží přimět Moskvu k využití tohoto vlivu tak, aby pomohla změnit uspořádání poměrů na jihozápadě Sýrie. Hlavní starostí Izraele je přítomnost Asadových spojenců z Íránu a libanonského Hizballáhu poblíž hranice. Izraelci chtějí, aby Rusové přiměli Asada Íránce z této oblasti stáhnout.

"Je zřejmé, že naše pozornost je zaměřena na Sýrii a na Írán. Jsme toho názoru, že by Írán měl ze Sýrie odejít, ale to pro vás není nic nového. Budeme nadále rozhodně reagovat na narušení izraelského vzdušného prostoru i území. Očekáváme, že všichni budou respektovat naši svrchovanost," řekl Netanjahu ruskému prezidentovi podle prohlášení jeho úřadu.

270 000 nových uprchlíků. Syrské a ruské bombardéry vyrobily další humanitární katastrofu

sinfin.digital