Nezlomná Mayová: Britská premiérka přežila hlasování o nedůvěře

ČTK

luš

Britská premiérka Theresa Mayová den po odmítnutí brexitové dohody Dolní sněmovnou přečkala hlasování o nedůvěře vyvolané opozicí. Poté, co se v úterý dočkala podle britského tisku historické porážky a ponížení, ji dnes večer podržela její Konzervativní strana a severoirští unionisté podporující její menšinovou vládu. Na rychlé předložení nového plánu ohledně rozchodu s Evropskou unií dnes tlačili jak britští politici, tak představitelé unijních zemí.

Díky podpoře 325 poslanců ustála vláda hlasování o nedůvěře, iniciované šéfem labouristů Jeremym Corbynem, jehož snahu podpořilo 306 členů dolní parlamentní komory. Mayová po hlasování prohlásila, že ihned zahájí jednání s představiteli opozičních stran o dalších možnostech. Corbyn podotkl, že se premiérka především musí zavázat, že uchrání zemi od neřízeného odchodu z EU.

Země evropské sedmadvacítky se shodují, že na tahu je po úterním odmítnutí dohody parlamentem Londýn, a zároveň posilují přípravy na možný britský odchod ze společenství bez jakékoli smlouvy upravující tento krok.

Brexit se odloží. Paralyzovaná Británie jinak z EU vypadne bez dohody, říká pro INFO.CZ expert

sinfin.digital