Ničivý požár v Londýně možná způsobila vadná lednička. Může zabíjet i ta vaše?

ekb

Přestože je na závěry zatím brzy, podle britských médií je jednou z variant příčiny devastujícího požáru londýnského obytného domu vadná lednička. Vycházejí přitom z výpovědí svědků, podle kterých jeden ze zdrcených obyvatel domu sousedům přiznal, že požár možná způsobila jeho porouchaná chladnička. Bílou ledničku z vysoce hořlavého plastu má přitom doma drtivá většina z nás. Na co si dávat pozor a jak zabránit tomu, aby podobná katastrofa nepotkala i vás?

„Každý dům má ledničku nebo mrazničku a je pravděpodobné, že budou bezpečně fungovat po mnoho let, není ale nadsázka říct, že jsou potenciálně nejnebezpečnějšími domácími spotřebiči, pokud vypukne požár,“ říká podle deníku The Telegraph členka londýnského hasičského sboru Rita Dexterová.

Její slova potvrzuje i zpráva z počátku letošního roku, která sestavila seznam hořlavých materiálů, které používají výrobci chladniček. Zpráva věnuje pozornost hlavně těm součástkám, které v minulosti selhaly a staly se zdrojem požáru. „Obsahují velké množství vysoce hořlavé pěnové izolace, která je často chráněná pouze tenkým plastovým obalem. Pokud dojde k poruše nebo se požár začne šířit směrem k ledničce nebo mrazáku, může to být recept na katastrofu,“ říká Dexterová.

„Sbohem, nezvládnu to.“ Zoufalí lidé se v londýnském věžáku loučili s rodinami, než uhořeli zaživa

sinfin.digital