Nikdo by neměl pochybovat o odhodlání USA při plnění závazků společné obrany, shodli se američtí senátoři

ČTK

mst

Americký Senát vystoupil na obranu Severoatlantické aliance poté, co šéf Bílého domu Donald Trump před aliančním summitem NATO ostře kritizoval. Senátoři v úterý schválili poměrem 97 ku 2 hlasům nezávaznou deklaraci na podporu aliance, informoval zpravodajský server CNN.

Dvoudenní vrcholná schůzka NATO začíná dnes v Bruselu. Šéf Bílého domu před svou cestou na summit opakovaně obvinil evropské spojence z toho, že nepřispívají dostatečně na společnou obranu a hlavní tíži výdajů nechávají na Spojených státech.

Američtí senátoři z řad demokratů i republikánů se v úterý postavili na stranu Severoatlantické aliance, když odhlasovali prohlášení na její podporu. „Nikdo by neměl pochybovat o odhodlání Spojených států při plnění závazků společné obrany států NATO,“ uvedl demokratický senátor Jack Reed, který je autorem prohlášení. „Bohužel bylo nutné vydat toto prohlášení, protože někteří z našich nejbližších spojenců začali pochybovat o amerických závazcích týkajících se společné obrany. Prezident Trump několikrát nazval alianci 'zastaralou' institucí. Naši spojenci si začínají klást otázky, zda mohou spoléhat na to, že jim USA v případě krize přijdou na pomoc,“ dodal Reed.

Babiš Malou obětoval a náhradník je jen dočasný, hlasování o vládě by se mělo odložit, říká Pospíšil

sinfin.digital