„Nikdy nás neporazíte," vzkazuje švédský premiér teroristům. Útočník je zatím stále neznámý

Radka Zítková

Info.cz

Do davu lidí najelo ve švédském hlavním městě Stockholmu nákladní auto. Při útoku zemřeli podle posledních informací policistů čtyři lidé. Nejméně 15 lidí je zraněných, tento stav se ale podle vyšetřovatelů může měnit. Švédský list Aftonbladet informoval, že policie dopadla podezřelého muže, který se k útoku přiznal. Úřady ale zatím potvrdily pouze to, že zadržely osobu, která je předmětem zvláštního vyšetřování. Jestli jde o muže, jehož fotografii z průmyslových kamer úřady zveřejnily během odpoledne, zatím není jasné. Policisté řekli jen, že se mu podobá. Švédský premiér řekl, že země byla napadena. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že šlo o teroristický útok. Se stejnou verzí pracuje i policie. 

Švédský premiér Stefan Löfven řekl, že Švédsko se nenechá zastrašit. „Cílem terorismu je podkopat demokracii. Ale takového cíle nebude nikdy dosaženo ve Švédsku," prohlásil šéf vlády na večerní tiskové konferenci. Země je podle něj silná a nenechá se podobnými útoky zlomit. Úřady už zpřísnily kontrolu hranic.

„Náš vzkaz bude vždy jasný: nikdy nás neporazíte, nebudete vládnout našim životům, nikdy nevyhrajete," řekl Löfven.

Auto najelo na třídu Drottninggatan krátce před 15. hodinou. Podle svědků narazilo do výlohy obchodního domu Åhlens city.

„Chtěl jsem telefonovat a šel k oknu. Najednou jsem uslyšel silné žuchnutí. Šel jsem na balkon a viděl dvě zraněné ženy ležet na ulici, dole vpravo," citují švédská média svědka Bengta-Erika Ekholma. „Po minutách se něco přihodilo. Něco jako tlačenice. Lidé začali běžet ulicí."

Místo útoku nevybrali náhodně, říká pro INFO.CZ český novinář Tomáš Sniegon žijící ve Švédsku

sinfin.digital