Nizozemsko hrozí, že zablokuje dohodu EU s Ukrajinou. Chce záruky

Lucie Bednárová

Dohoda o přidružení Evropské unie s Ukrajinou, která má být jedním z hlavních bodů jednání prezidentů a premiérů EU příští týden v Bruselu, může definitivně skončit pod stolem. Nizozemská vláda chce od lídrů evropského společenství záruky, jinak dohodu neratifikuje, říká její předseda Mark Rutte.

Nizozemsko chce právně závazné záruky od zemí osmadvacítky, že se Ukrajina nestane plnohodnotným členem EU a nezíská od evropské osmadvacítky bezpečnostní garance. Jinak se prý po skončení čtvrtečního summitu postará o to, aby nizozemský parlament vystavil definitivní stopku dohodě o přidružení mezi EU a Ukrajinou. „Pokud to nedostaneme, předložím druhý den parlamentu zákon o tom, že dohodu neratifikujeme,“ řekl v dnešním rozhovoru pro Financial Times.

Asociační dohoda mezi EU a Ukrajinou

Představuje důležitý mezník pro prohloubení politických i ekonomických vztahů mezi oběma stranami. Její součástí je navíc komplexní obchodní smlouva, která má zajistit vzájemný volný přístup na trhy.

Proti asociační dohodě se na jaře vyslovilo přes šedesát procent Nizozemců, kteří přišli k referendu. I když byly jeho výsledky pro vládu nezávazné a lidé v něm spíše vyjadřovali svůj nesouhlas se směřováním EU, než že by hlasovali o obsahu dohody, premiér Rutte se rozhodl je zohlednit. Nizozemsko je tak jedinou zemí v EU, která dohodu s Ukrajinou dosud neratifikovala.

Dohodne se Brusel? 

Podle zpráv z Bruselu to vypadá, že by prezidenti a politici na čtvrtečním jednání měli vyjít Nizozemcům vstříc. Ochotu k uzavření oboustranného kompromisu potvrdili INFO.cz i čeští diplomaté z blízkosti jednání. Bez ohledu na dnešní rozhovor s premiérem Ruttem tvoří dohoda o přidružení Ukrajiny k EU jeden z hlavních bodů schůzky. Dotáhnout dohodu do konce je pro EU důležité i vzhledem k některým „neúspěchům“ v její společné obchodní politice v poslední době. K nim patří dnes už prakticky mrtvá obchodní dohoda s USA (TTIP), která ztratila podporu americké administrativy, a také průtahy při přijímání obchodní dohody s Kanadou (CETA), kterou zbrzdil odmítavý postoj některých belgických regionů. 

sinfin.digital