Nord Stream 2 se bude stavět dál. Francie ustoupila Německu, kompromis posvětily i další země EU

ČTK

luš

Zástupci členských zemí Evropské unie se dnes shodli na kompromisní variantě nových energetických pravidel, která právně omezí, avšak neznemožní výstavbu plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa. Francie a Německo na poslední chvíli dojednaly kompromis, který zpřísní stávající pravidla přepravy plynu, aniž přímo ohrozí Berlínem podporovaný projekt chystaný ruskou společností Gazprom.

Podle přijatého návrhu bude za uplatňování pravidel EU pro plynovody se třetími zeměmi, jako je Rusko, odpovídat ta země, na jejímž území se napojují do evropské sítě. V případě budovaného Nord Streamu 2, který povede po dně Baltského moře, to tedy bude Německo.

Kompromisní text schválili velvyslanci členských států EU v Bruselu. Podařilo se tím zamezit rozkolu mezi Paříží a Berlínem. Vztahy dlouhodobých spojenců mohla poškodit změna postoje Paříže, která se ve čtvrtek rozhodla přidat na stranu menších zemí a podpořit rozšíření současných energetických pravidel EU na soustavy propojující unijní státy s třetími zeměmi. Německo tím ztratilo partnera pro blokační menšinu a tím i šanci přijetí směrnice odvrátit. Dnešní souhlas velvyslanců otevřel cestu o vyjednávání mezi Evropským parlamentem a členskými státy EU, které budou rozhodovat o jejím konečném přijetí.

Deprese, z níž není úniku. Přečetli jsme za vás nový román Michela Houellebeka

sinfin.digital