Notre-Dame jako „pařížský Černobyl“? Opravy památky stojí, Francouzi se bojí rakoviny z olova

rok

Francouzský prezident Emmanuel Macron sliboval Francouzům, že katedrálu Notre-Dame, jíž zachvátil v polovině dubna ničivý požár, stát opraví do pěti let. Na konci července ale pařížský prefekt oznámil zastavení všech stavebních prací, dokud nebude zajištěna bezpečnost dělníků před kontaminací olovem. Poškození ale mohou být i lidé v blízkosti katedrály, včetně dětí ve školách.

Padající věžičku a hořící střechu katedrály Notre-Dame sledoval 15. dubna se zděšením celý svět. Média, byznysmeni i politici se následně předháněli v diskuzích o budoucí podobě a financování přestavby, jednu věc ale nikdo neřešil – fakt, že se z výše zmíněných zničených částí katedrály uvolnilo 400 tun olova. Nebezpečné látky, která je už od roku 2004 považována za pravděpodobně karcinogenní a zvláště rizikovou pro děti a těhotné ženy.

Krevní testy, kterým se v posledních týdnech podrobilo už 160 dětí, přinesly v úterý další konkrétní výsledky. Poté, co lékaři zjistili zvýšené množství olova v krvi u 10 dětí testovaných během června, našli obdobné hodnoty látky v krvi (25 až 50 mikrogramů olova na litr) u dalších šesti dětí a u jednoho dítětě lehčí otravu (více než 50 mikrogramů/litr krve). V tomto případě není sice jisté, zda musí být otrava nutně spojena s olovem uniklým z katedrály, dítě ale navštěvovalo jednu ze škol, které se na konci července rozhodly pařížské úřady zavřít.

Jak má vypadat opravený Notre-Dame? Vyhrocená debata z 19. století se opakuje

sinfin.digital