Nová Izrael: Arabština není oficiální jazyk, osady jsou v národním zájmu, demokracie se nezmiňuje

Pavel Novotný

Podpora osad, které svět označuje za nelegální, neboť stojí na okupovaných územích. Zrušení arabštiny jako oficiálního jazyka. Zavedení hebrejského kalendáře (vedle toho globálního). Právo na sebeurčení pouze pro Židy, protože Izrael je jejich národním státem. I tato ustanovení obsahuje nový základní zákon, který poměrem 62 ku 55 schválil izraelský parlament. Norma, která v dnes už opravdu židovském státě supluje ústavu, na rozdíl od těch předchozích nezdůraznila demokratický charakter země.

„Jde o stěžejní moment v dějinách sionismu a Státu Izrael. Dnes jsme jasně definovali principy naší existence. Izrael je národním státem židovského národa, který respektuje osobní práva všech svých občanů. Je to náš stát – židovský stát. V minulých letech se našli tací, kteří se to pokoušeli zpochybnit. Dnes jsme naše přesvědčení vtělili do zákona: toto je náš národ, náš jazyk a naše vlajka,“ vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jehož výrazně pravicová vláda opírající se radikální osadnické kruhy dokument prosadila.

Izrael se i v předchozích zákonech definoval jako židovský, tehdy ale dodával, že je rovněž demokratický. Tato zmínka v úvodní kapitole nové normy „Základní principy“ chybí. Právě diskuse o poměru mezi těmito zásadami vyvolávala četné a pro svobodu užitečné polemiky.

3875216:article:true:true:true

Nový zákon také uvádí, že arabština bude mít napříště jen „zvláštní status“, přičemž státním jazykem zůstává výhradně hebrejština. Na území Izraele žijí téměř dva miliony mluvčích majících za mateřštinu arabský jazyk. Držitelů izraelského pasu hovořících arabsky je pak více než půldruhého milionu a tvoří pětinu občanů země. Zákonodárci izraelského parlamentu nicméně slibují, že norma nezmění stávající zvyklosti při komunikaci arabských občanů s úřady.

ANALÝZA: Putin nabídl Trumpovi prodloužení dohody o jaderném odzbrojení. Dojde k němu?

sinfin.digital