Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Nová NAFTA v ohrožení. Jednání mezi Kanadou a USA o obchodní dohodě ztroskotalo

Nová NAFTA v ohrožení. Jednání mezi Kanadou a USA o obchodní dohodě ztroskotalo

Jednání o nové obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Kanadou, která měla nahradit Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), dnes skončilo neúspěšně. Na svém webu to napsal list The Wall Street Journal. Očekává se, že prezident Donald Trump bude americký Kongres informovat pouze o konceptu plánů na dohodu s Mexikem s tím, že Kanada se k upravené dohodě možná připojí později. Původní dohoda NAFTA byla uzavřena před 24 lety mezi USA, Mexikem a Kanadou.

Podle sdělení hlavního vyjednavače USA, amerického obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera, budou dvoustranná jednání s Kanadou, pro která Trump stanovil dnešní den jako konečný termín, obnovena již příští středu.

Na zprávu o konci rozhovorů bez dohody reagovaly růstem americké dluhopisy, naopak oslabil kanadský dolar.

Stín na probíhající rozhovory vrhl výrok prezidenta Trumpa, který tento týden řekl neoficiálně agentuře Bloomberg, že případná obchodní dohoda s Kanadou bude zcela vycházet z požadavků Spojených států. Trump svá slova následně dnes večer potvrdil ještě na twitteru.

Analytici upozorňují, že udržet Kanadu v dohodě je důležité. Mnoho výrobců si totiž vybudovalo životně důležité dodavatelské procesy, které jsou závislé na volném překračování hranic všech tří zemí NAFTA. Pohyb obrovského objemu zboží mezi těmito třemi zeměmi a integrace činností jsou nezbytné pro uzavření třístranné dohody. Pro udržení Kanady v regionálním obchodním bloku existují i politické důvody. Podle některých by pro Mexiko bylo obtížné prosadit „Trumpovu dohodu“ doma, pokud by Kanada nesouhlasila s tím, že je to dobrá dohoda. Také Mexiko prohlásilo, že chce, aby Kanada byla součástí nové dohody.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1