Nová „zelená“ Evropa: Lídři unijních zemí se střetávají nad plánem na uhlíkově neutrální kontinent

Aleš Musil

POZNÁMKA ALEŠE MUSILA | Dnešní schůzka 27 vrcholných představitelů unijních států (Boris Johnson bude kvůli volbám chybět) bude historická z více důvodů. Je to první Evropská rada pod vedením nového předsedy, bývalého belgického premiéra Charlese Michela, který nahradil Donalda Tuska. Především ale bude schvalovat klíčový cíl EU – učinit z Evropy do roku 2050 první klimaticky neutrální kontinent.

Evropská rada se nebude zabývat celým materiálem, který včera zveřejnila Evropská komise pod názvem „Zelená dohoda pro Evropu“, ale rovnou jeho konkrétními cíli. Závěry k bodu „změny klimatu“ už jsou předpřipraveny v několika málo bodech a ten nejdůležitější stojí hned v úvodu jako číslo jedna: „Evropská rada schvaluje cíl učinit z Evropy do roku 2050 první klimaticky neutrální kontinent v souladu s cíli obsaženými v tzv. Pařížské dohodě…“ 

Nejde o nic menšího než o kompletní přeměnu ekonomik států EU z uhlíkově-náročných na klimaticky neutrální, kdy budou členské státy dohromady produkovat jen tolik skleníkových plynů (především oxidu uhličitého a metanu), kolik budou schopny odčerpat z ovzduší během příštích třiceti let.

Žukov: Psychiatrická péče tu má stigma. Češi často nehledají pomoc, aby nebyli za šílence

sinfin.digital