Novinářka: Kaczyński chtěl víc, tuší velké hádky. Polsko příští rok čeká boj na život a na smrt

Předseda strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński v parlamentních volbách o víkendu dosáhl historického výsledku, když získal rekordní počet hlasů pro svou politickou stranu. V parlamentu tak bude mít většinu křesel. V senátu naopak většinu ztratil, navíc si velmi dobře uvědomuje důležitost prezidentských voleb, které se v zemi konají příští rok. „Ty podle všeho budou soubojem na život a na smrt,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ polská novinářka, ředitelka televizní stanice Belsat.tv a účastnice konference Forum 2000 Agnieszka Romaszewska-Guzy.

Když Jarosław Kaczyński předstoupil před kamery po vyhlášení volebních výsledků, příliš šťastně nevypadal, navzdory tomu, že zaznamenal historický úspěch. Vnímal volební výsledek jako své vítězství? 

Určitě to pro něj vítězství bylo. Získal rekordní počet voličských hlasů, navíc se jednalo o jeho druhé vítězství v řadě – a poprvé v dějinách, kdy jedna jediná strana ve sněmovně získala samostatnou většinu. Proč byl tedy zklamaný? Snad proto, že čekal ještě víc. Poslední průzkumy před volbami pro něj vypadaly ještě nadějněji a reálný výsledek za nimi o něco zaostal. Možná si také uvědomoval rozložení zbylých mandátů v parlamentu, kde je na první pohled zřejmé, že tato sněmovna bude velice živá a bouřlivá. Jinými slovy, je zaděláno na velké hádky.

Sokol: Kaczyński lámal rekordy a slaví. Klíčové momenty voleb v Polsku

sinfin.digital