Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Novinářky v ohrožení. Denně čelí útokům a obtěžování, třetina jich chce skončit

Novinářky v ohrožení. Denně čelí útokům a obtěžování, třetina jich chce skončit
 

Novinářky ve světě čelí neustálým útokům a obtěžování, třetina z nich z těchto důvodů uvažuje, že se profese vzdá. Uvedla to Mezinárodní ženská mediální nadace (IWMF) ve zprávě, o níž dnes informovala agentura Reuters.

Během loňského roku podle zjištění IWMF byla víc než polovina novinářek vystavena špatnému zacházení v práci nebo hrozbě fyzických útoků. „Novinářky jsou oběťmi ústrků denně. Je to téměř běžná součást jejich každodenního pracovního prostředí,“ konstatovala Elisa Leesová Munozová, výkonná řaditelka IWMF se sídlem v USA.

 

Zpráva je výsledkem ankety mezi 600 ženami pracujícími v USA a jiných zemích světa. Většina z nich uvedla, že důvodem jejich trápení je příslušnost k ženskému pohlaví. Víc než čtvrtina novinářek byla vystavena fyzickému útoku, dvě třetiny byly obtěžovány přes internet, nebo jim bylo touto cestou vyhrožováno.

Podle organizátorek průzkumu jde o „koordinovanou snahu zdiskreditovat hlas žen v médiích a přinutit je, aby profesi opustily,“ uvádí Reuters. Nejisté postavení žen v newsroomech ovládaných muži vede k tomu, že se bojí si stěžovat, aby o práci nepřišly.

 

Většina dotázaných se bojí o svou bezpečnost a třetina se dokonce z tohoto důvodu bojí psát o určitých tématech. „Nečinnost s sebou nese riziko dalšího potlačení svobody slova a tolik potřebné rozmanitosti v žurnalistice,“ varují autorky zprávy.

Násilí na novináříchNásilí na novináříchautor: Info.cz

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1