Novotný: Syrský sirotčinec Babišovi politicky vyhovuje, Asad má ale munici k propagandě

Pavel Novotný

Česko plánuje postavit v Sýrii ovládané Bašárem Asadem centrum pro osiřelé děti. Premiér Andrej Babiš se patrně domnívá, že tak vyklouzne ze svízelné politické situace. U řady českých voličů patrně zaboduje a nelze mu upřít, že se ve výsledku mazaně vypořádal s kauzou „syrských sirotků“, která mnoha Čechům nedala spát od chvíle, kdy s ní lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová přišla. Vládní akce má ale i stinné důsledky a není tak dobrou vizitkou, jak se na první pohled může zdát.

O co jde? Andrej Babiš v rozhovoru pro ČT oznámil, že založí nadaci pro výstavbu sirotčince na syrském území. Už je podle něj k dispozici i konkrétní pozemek. V areálu má vzniknout škola, zařízení pro předškolní děti, ubytovna, jídelna a hřiště. S tím, že on sám bude platit nejen rozjezd, ale i první rok provozu. „Jsem přesvědčen, že lidem máme pomáhat v jejich prostředí, kde se narodili a kde jsou zvyklí,“ dodal Babiš.

Ten se snad – bez ironie – dokonce domnívá, že tentokrát rozjíždí projekt nejen politicky výhodný, ale i bohulibý. Pomáhat sirotkům, jakýmkoli a kdekoli, je samozřejmě nejvyšší ctností, což krom jiných zdůrazňoval i prorok Mohamed (sám osiřelý). Přesto jde o počin konfliktní a vzhledem ke stavu české společnost v posledku rakovinotvorný…

Šojdrová znovu hledá v Řecku „sirotky“. Babišova vláda přešlapuje na místě

sinfin.digital