Novozélandský terorista dal peníze rakouským identitářům. Vláda zvažuje jejich zákaz

Milan Rokos

Rakouské identitáře už od roku 2014 monitoruje Úřad pro ochranu ústavy kvůli jejich vazbám na neonacisty. Jejich myšlenku „velkého přemístění“, podle níž je v Evropě systematicky nahrazováno bílé křesťanské obyvatelstvo lidmi jiného původu, a která je středobodem programu identitářů, měl ve svém manifestu i vrah z Christchurch. Teď vyšly najevo další vazby.

Krajně pravicové protiimigrační hnutí identitářů loni od vraha, který ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch zastřelil v březnu pět desítek lidí, dostalo významný finanční dar. Muž organizaci věnoval částku 1500 eur (asi 40 tisíc korun). Šéf rakouských identitářů Martin Sellner dar potvrdil, odmítl ale existenci jakékoliv jiné vazby. Skupina je přesto v centru pozornosti rakouských úřadů a tamní vláda zvažuje, že ji zakáže. 

Kurz: Pro extremismus není místo

Rakouský kancléř Sebastian Kurz řekl, že úřady nyní vyšetřují, zda je Rakouské identitářské hnutí (IBÖ) teroristickou organizací. „Náš postoj je jasný. V naší společnosti nemá místo žádná forma extremismu, ať už jde o radikální islamisty nebo pravicové fanatiky,“ citovala ho britská stanice BBC.

Hajlování a sny o smrti muslimů či židů. Novináři ukázali vazby lepenovců na brutální rasisty

sinfin.digital