O vazbách Vadaly na italskou mafii slovenské úřady dávno věděly, tvrdí web, pro který psal zavražděný Kuciak

ČTK

lup

Slovensko již v roce 2013 dostalo od italských úřadů informace o kontaktech mafie s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, o kterém psal zavražděný novinář Ján Kuciak. Napsal to portál Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval. Ministr vnitra Robert Kaliňák o víkendu tvrdil, že italské úřady se slovenskými kolegy příliš nespolupracovaly. Slovenská média rovněž zpochybnila odbornost lékaře, který ohledával tělo zastřeleného reportéra a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové.

"V roce 2013 dorazily z Říma na Slovensko podrobné zprávy o Vadalovu klanu. Mezi nimi i klíčová informace, že se ve své rodné Kalábrii pravidelně setkával s předními představiteli mafie," uvedl portál, který se odvolal na korespondenci mezi slovenským velvyslanectvím v Římě a italským úřadem proti mafii (DIA).

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojování s mafií, a o podnikatelských vazbách Vadaly na blízké spolupracovníky slovenského premiéra Roberta Fica. Tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň a poradkyně Mária Trošková po vraždě novináře rezignovali na své posty na úřadu vlády, a to do vyšetření případu.

Kuciaka dal zabít Soros, osnuje převrat. Slovensko zaplavila vlna konspirací, naskočil na ni i Fico

sinfin.digital