Obama byl na Rusy měkký. Krym zabrali za jeho vlády, opřel se do předchůdce Trump

ČTK

Americký prezident Donald Trump dnes ve twitterovém vzkazu naznačil, že má výhrady k politice svého předchůdce Baracka Obamy vůči Rusku. V sérii tweetů rozeslaných netradičně v časných ranních hodinách vystavil kritice americká média i tajné služby za údajný únik informací a za spekulace o působení ruských agentů v USA.

Trump na twitteru připomněl, že Rusko zabralo ukrajinský Krym v době vlády Baracka Obamy. "Nebyl Obama vůči Rusku příliš měkký?" položil si prezident otázku. Jeho mluvčí Sean Spicer v úterý prohlásil, že Trump "dal jasně najevo", že Moskva musí okupovaný poloostrov vrátit Ukrajině. Ruské vedení pak do Washingtonu vzkázalo, že se o statusu Krymu nehodlá s nikým bavit, a to ani s USA.

Trump, který zpravodajství amerických celostátních médií podle poradců Bílého domu velmi pečlivě sleduje, dnes vyčetl podle něj "prolhaným" médiím, že publikují úniky informací, které prý zřejmě vycházejí z Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a z Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Ten nyní zkoumá kontakty bývalého Trumpova hlavního bezpečnostního poradce Michaela Flynna s ruským velvyslanectvím, kvůli nimž Flynn nakonec tento týden rezignoval.

sinfin.digital