Obavy fotbalové Evropy: Zákaz mikroplastů ohrožuje tisíce hřišť

Zákaz používání mikroplastů, který plánuje Evropská unie, může podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera ohrozit tisíce fotbalových klubů, jež využívají hřiště s umělou trávou. Seehofer chce proto platnost zákazu odložit. Český fotbal se stejným opatřením ohrožen necítí.

Německo je evropským lídrem v boji za snižování emisí a ochranu životního prostředí. Nebývá proto zvykem, aby právě Němci žádali EU o výjimku, která by jim umožnila porušovat ekologické zákony. Jenže, jak se ukazuje, když jde v zemi několikanásobných mistrů světa o fotbal, musí jít i ekologie stranou. Důkazem je probíhající debata o zákazu využívání mikroplastů, která by se měla údajně dotknout i umělých fotbalových trávníků.

Podle nově připravované směrnice EU by totiž od roku 2022 měly mikroplasty zmizet nejen z mnoha výrobků v kosmetice nebo v zemědělství, ale také z umělých fotbalových hřišť, na nichž se jako posyp pod umělou trávu používá gumový granulát. To by podle německého ministra vnitra Seehofera znamenalo doslova katastrofu pro německý fotbal. Seehofer proto vyzval vládu k tomu, aby v Bruselu vyjednala šestileté přechodné období, v němž by Německo mohlo umělá hřiště s gumovým granulátem i nadále používat.

Divoké večírky s kokainem a nevěrou i geniální chvíle božského dítěte - Maradona v kinech

sinfin.digital